50+ én springlevend; weg met de geraniums!

Bijgewerkt: 14 okt 2018

Daar zit je dan. Jarenlang heb je bij verschillende bedrijven het beste van jezelf gegeven. Je hebt bijgedragen aan de economische welvaart en tijdens de crisis je beste beentje voor gezet om het schip drijvende te houden.En nu ben je (bijna) 50+ en lees je in de media dat 50-plussers de grootste kans maken om langdurig in de armoede terecht te komen. “Als je 50 bent en je je baan kwijtraakt, is het niet zo makkelijk om weer aan het werk te komen. In 2015 was het economisch herstel pril. De extra banen gingen vooral naar jongeren. Mensen van boven de 50 staan achteraan op de arbeidsmarkt.” Nou, lekker dan.EN JIJ?


"Als je 50 bent en je je baan kwijtraakt, is het niet zo makkelijk om weer aan het werk te komen. In 2015 was het economisch herstel pril. De extra banen gingen vooral naar jongeren. Mensen van boven de 50 staan achteraan op de arbeidsmarkt.” Nou, lekker dan!

Moedeloos word je ervan. En toch... laat je het zomaar gebeuren? Je bent toch zeker in de bloei van je leven en veel te jong om achter de geraniums te gaan zitten verkommeren! Als het ’n beetje meezit, mag je nog minstens 17 jaar meedoen op de arbeidsmarkt. Wil je die doorbrengen, beginnend onder het juk van het UWV en daarna langdurig vanuit de bijstand? Solliciterend naar banen die nog het meest in de buurt komen van wat je altijd al deed?Terwijl bij de meeste vacatures naar het schaap met de 5 poten wordt gezocht, zowel voor wat betreft opleiding als ervaring. Met een overschot als het huidige op de arbeidsmarkt, kunnen werkgevers zich een dergelijke vraag best permitteren.LEEFTIJDSDISCRIMINATIE


En na op de meest innovatieve manier -die je hebt geleerd in trainingen waaraan je hebt deelgenomen- te hebben gesolliciteerd, word je afgewezen. #Leeftijdsdiscriminatie. Al wordt natuurlijk in koor geroepen dat dat niet mag en niet zo is. Maar het gebeurt wel, ervoor wakend uit te spreken dat het iets met je leeftijd te maken heeft. Tot je bij een lezing na doorvragen van een recruiter hoort, dat er bij schifting van #sollicitatiebrieven in eerste instantie wordt geselecteerd op foto en meteen daarna op #geboortedatum. Het is om depressief van te worden en dat is een bijkomende reden waardoor je de cirkel van eventuele langdurige armoede nóg langer in stand kunt houden.OVERNIEUW


“Met een beetje geluk vind je op een gegeven moment een nieuwe baan en maak je kennis met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. En kan het hele circus over een half jaar overnieuw beginnen, terwijl je er niet jonger op wordt."

Met een beetje geluk vind je op een gegeven moment een nieuwe baan en maak je kennis met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. En kan het hele circus over een half jaar overnieuw beginnen, terwijl je er niet jonger op wordt. Opnieuw op zoek naar een baan beneden je inhoudelijke niveau en tegen een nog lager salaris. Want ja, je bent 50+, dus jij kunt best inleveren. Dat ook jij zo je vaste lasten hebt en langer mag werken voor een lager pensioen, doet er verder niet toe.

HOE KAN HET ANDERS?


Je bent toch zeker meer waard?! Pak deze (ongewilde)kans om plezier in je werk en je leven terug te krijgen:

  • Durf je het aan door (her)ontdekking van je unieke aangeboren talent(en) met bezieling inhoud en invulling te geven aan je potentieel?

  • Heb je de moed te onderzoeken welke angst(en) je tegenhoudt om je talent voor je te laten werken en die te neutraliseren?

  • Wat heb je nodig om jezelf te onderscheiden?

Heb het lef jouw ervaring te verrijken met competenties van generatie Y (geboren 1980-2000). Op die manier kun je onweerstaanbaar worden op de arbeidsmarkt. Stel je de voldoening eens voor, hoor het, zie het, voel het, als je passievol je unieke aangeboren talenten inzet. Met datgene wat je, jezelf onderscheidend, het liefste doet. Over fulfillment gesproken! Want op enig moment komt men erachter dat jouw ervaring wel degelijk telt. Zorg dat je er klaar voor bent! Oh, en laat meteen even een professionele pasfoto maken voor je LinkedIn-profiel!


JIJ BENT AAN ZET


Wat wordt het? Ga je je onderwerpen en volg je ‘slaafs’ het juk van leeftijdsdiscriminatie (mag niet, maar gebeurt wel), UWV en wellicht langdurig lonkende armoede via WW naar bijstand? Of ga je zelf aan het stuur zitten door met passie je talent in te zetten, daar nog beter in te worden en onweerstaanbaar duurzaam inzetbaar te zijn bij je huidige werkgever of via de arbeidsmarkt? In loondienst of als Zelfstandig Professional. Immers, je bent (bijna) 50+, je ervaring telt en... je bent springlevend, toch?!


Wil je er eens verder over praten? Neem contact met me op; Jij bent aan zet!

Reacties zijn meer dan welkom en worden door mij gescreend en beoordeeld op geschiktheid voor plaatsing. Geef het aan als je reactie niet voor openbare plaatsing bedoeld is.  Ik respecteer dat te allen tijden.

17 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wilma van Dartel - Kwetsbaar Krachtig

Buitenhaven 

5211 TR  's-Hertogenbosch

KvK: 17274051

BTW: NL001342327B92

​​

0031 (0)628 686 337

wilma@wilmavandartel.nl

CONTACT

NEEM CONTACT MET ME OP!

Door op 'verstuur' te klikken, ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden en het Privacy Statement.

  • Facebook Wilma van Dartel
  • Twitter Wilma van Dartel
  • LinkedIn Wilma van Dartel
  • Instagram Wilma van Dartel
  • YouTube - White Circle

CREDITS

REALISATIE WEBSITE

 Privacy statement | Cookies | Algemene voorwaarden

© 2020 Wilma van Dartel - Free Your Own Hero i.s.m. StndOut.nl