Hoe Je Je Fantastisch Voelt Zonder Ingewikkeld Te Doen

Bijgewerkt: 6 jun 2019


Zowel jij als ik; net als velen hebben we dat ene stemmetje in ons hoofd. Je weet wel, het stemmetje dat ons herinnert aan wat ons bang maakt en verantwoordelijk is voor onze vecht- of vlucht-reactie.


Waar komt een vecht- of vluchtreactie vandaan?

(bron: Wikipedia) Een vecht-of-vluchtreactie, of vlucht-of-vechtreactie, is ons verdedigings-mechanisme dat optreedt als er onmiddellijk gevaar dreigt. De reactie begint met acute hevige angst en stress. Als gevolg hiervan

 • produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen),

 • gaan bloeddruk en hartslag omhoog,

 • worden de spieren gespannen,

 • gaan haren rechtovereind staan (kippenvel),

 • worden zintuigen scherper (pupillen verwijden)

 • en daalt de pijngevoeligheid naar een zeer laag niveau.


Dit zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor een gevecht of om op de vlucht te slaan. Als het gevaar is geweken, produceert het lichaam endorfines en dopamine om de balans weer te herstellen.

Herken je dat stemmetje in je dat je doorlopend vertelt om iets vooral niet te doen of er op zijn minst op aandringt om je ergens zorgen over te maken. Ik was er een ster in om mezelf naar beneden te praten en daar blokkeerde wie ik werkelijk ben en wil zijn enorm mee. Tot ik leerde dat ik dat zelf opzij kon schuiven. En als ik het kan, kun jij het ook! Zodat je je in plaats daarvan vrijwel de hele dag heel goed voelt.

Want niet dat vervelende stemmetje, maar onze gevoelens en onze intuïtie zijn onze gidsen. En die leiden ons door onze dagen, nachten, ons hele leven lang. Dus als je je geweldig wit voelen, zijn er dingen die je kunt doen om dat nare stemmetje het zwijgen op te leggen. Zodat je meer positieve, levendige en levenslustige stem de kans heeft om naar voren te treden en in de belangstelling te staan.


Kies!

Gelukkig zijn is een keuze. Je kunt ervoor kiezen om alleen naar de donkere kant van een situatie te kijken. Of je kunt je richten op de kans of de les die klaar staat om in jouw situatie te worden geleerd. Want soms komen dingen in ons leven om ons te leren, niet om ons te straffen, maar om ervan te leren.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je ellendig te voelen over dat ene ‘ding’ dat je niet hebt, of het nou een vaste baan of een partner is. Of je richt je liever op je mooie gezonde kinderen en dat leuke huis dat je hebt. Je zult het met me eens zijn dat het verschillende energieën in je opwekt. En dat je gelukkiger wordt van waar je energie van krijgt.

Mocht je in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen, kijk, luister, voel dan goed; want meestal is er wel iets positiefs, al is het zelfs maar één ding om je op te concentreren.


Het kan een mooie herinnering zijn of een lichtje van hoop voor de toekomst. Besluit je daarop te focussen; het zal je helpen het beste te maken van de situatie waarin je je nu bevindt.


Focus

Voor sommigen is focussen wat gemakkelijker dan voor anderen. Maar niet getreurd als het jou wat minder lukt, want focussen kun je leren! Dus als je geneigd bent om in een negatieve spiraal te blijven hangen, neem dan dingen in je dagelijks leven op waar je een beetje vrolijker van wordt.


Hang bijvoorbeeld prachtige natuurfoto’s op aan de muur bij je werkplek; vanzelfsprekend het liefst er tegenover, zodat je ze meteen ziet als je opkijkt. Zodat je, in plaats van te kijken naar bijvoorbeeld een effen witte muur, naar foto's van velden vol tulpen of een mooie zonsopgang kijkt. Wat je ook kunt doen, is foto’s neerzetten of -hangen van leuke en mooie herinneringen met mensen die je dierbaar zijn.

En sowieso wat te denken van de zonsopgang, elke dag…? Concentreer je daar eens op en je zult beter kunnen voelen, omdat je weet dat elke dag nieuwe kansen geeft om mooie dingen te laten gebeuren.

Met een beetje oefening, kun je op die manier je hersenen herprogrammeren om zich te concentreren op mooie herinneringen en positieve gedachten.


Wees dankbaar

Als je je echt geweldig wilt voelen, wees dan elke dag dankbaar. Dat betekent niet dat je je niet bewust moet zijn van je ellende en zorgen. Het betekent wel, dat je elke dag dat ene ding vindt om dankbaar voor te zijn. Bijvoorbeeld

 • Je gezondheid

 • De gezondheid van je kinderen

 • De rekeningen die betaald zijn

 • Dat je een baan hebt

 • Dat je familie en vrienden hebt

Enz. enz., je lijst kan eindeloos zijn, inclusief kleine dingen als trots zijn op bijvoorbeeld de groenten in je moestuin, die je ook nog eens deelt met anderen.


Alles wat aandacht krijgt, groeit (Aristoteles)

Dus als je ervoor kiest om elke dag te glimlachen en gelukkig zijn, wordt het gemakkelijker dichter bij je doelen te komen. Als je daarnaast elke dag iets vindt om dankbaar voor te zijn, is de kans groot dat je nog veel meer zult krijgen om dankbaar voor te zijn.


Daarmee heb je een belangrijke sleutel in handen om je kwetsbaarheid om te zetten naar je grote kracht. Ik weet dat het kan, omdat ik het zelf heb gedaan. Vandaar dat ik je er mee kan helpen. Want ik weet hoe je valkuilen kunt overwinnen. Met de lessen die ik zelf geleerd heb, help ik jou niet dezelfde fouten te maken en hoe je het anders, beter, en eerder in je leven doet.

Vraag me naar de mogelijkheden!


55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wilma van Dartel - Kwetsbaar Krachtig

Buitenhaven 

5211 TR  's-Hertogenbosch

KvK: 17274051

BTW: NL001342327B92

​​

0031 (0)628 686 337

wilma@wilmavandartel.nl

CONTACT

NEEM CONTACT MET ME OP!

Door op 'verstuur' te klikken, ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden en het Privacy Statement.

 • Facebook Wilma van Dartel
 • Twitter Wilma van Dartel
 • LinkedIn Wilma van Dartel
 • Instagram Wilma van Dartel
 • YouTube - White Circle

CREDITS

REALISATIE WEBSITE

 Privacy statement | Cookies | Algemene voorwaarden

© 2020 Wilma van Dartel - Free Your Own Hero i.s.m. StndOut.nl