Moed = Bang Zijn En Toch Doen

Bijgewerkt: 17 sep 2019


Laten we het eens over moed hebben. Want vaak vind je dat anderen moedig zijn en jij niet... Als je stilstaat bij ‘moed’, denk je waarschijnlijk aan felle krijgers of mannen gekleed in gevechtsuniform. Misschien zie je een vrouw voor je die tegen een ziekte vecht. Of hoor je in gedachten iemand die het opneemt voor anderen. Of nog anders.

Echter, moed komt in veel verschillende vormen en gedaantes voor. Soms wordt moed vernederd of neergeslagen. Maar wat er ook gebeurt: moed weet elke keer weer overeind te komen. Moed is elke keer weer bereid zijn om de beproeving of uitdaging opnieuw aan te gaan. Moed gaat gepaard met vallen en opstaan. Hoe zou het leven eruit zien zonder moed om dingen uit te proberen?


Moed door missers

Als je altijd al iets wilde of een levenslange droom hebt die je graag zou willen laten uitkomen, dan moet je ergens beginnen. En het begin is meestal op een plek die Moed heet. Als je niets doet, dan zul je gegarandeerd mislukken. Echter, als je voorzichtig een eerste stap zet, weet je dat er een behoorlijke kans is dat je slaagt.

Daarnaast zou het goed zijn als je verandert hoe jij naar moed kijkt, hoe je over moed denkt. Want moed is het zetten van een stap en er rekening mee houden dat er een kans is dat je niet slaagt. En in dat geval weer opnieuw te beginnen. Als je de eerste keer faalt, is dat niet het einde. Het is slechts het begin en een leermoment om het opnieuw uit te proberen. Of om het in het vervolg anders aan te pakken. En het kan zijn dat succes niet meteen volgt op de manier die je je had voorgenomen, maar vroeger of later of op een andere manier verschijnt.

Want wie op de maan richt en mist, belandt tussen de sterren en is dus al een stuk verder gekomen.

Als je merkt dat je faalt en in feite ‘overleefd’ hebt, zal dat je alleen maar nóg meer motiveren om het wel voor elkaar te krijgen. Als iedereen die ooit ergens in geslaagd is, na een paar mislukte pogingen zou zijn gestopt, dan zouden we in ons leven van nu nog niet over de helft van de zegeningen van wat de mensheid heeft bereikt beschikken. Denk bijvoorbeeld eens aan Galileo (telescoop), Antoni van Leeuwenhoek (microscoop) Alexander Graham Bell (telefoon), Jan van der Heyden (brandslang) Grace Hopper (programmeertaal), Karl Benz of Henry Ford (auto), Elizabeth Magie (Monopoly), Florence Parpart (koelkast).


Als het eerste keer niet lukt

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen. Dus als iets de eerste keer niet lukt, probeer het dan opnieuw. En als het dan ook niet lukt, kijk dan eens of het op een andere manier wel lukt. Omdat moed staat voor de bereidheid om dingen te blijven uittesten tot je de juiste succesformule hebt gevonden. En de juiste succesformule is om door te gaan hoe vaak je ook ‘struikelt’ totdat je erachter komt wat inderdaad wel werkt. Moed is doorzetten om telkens opnieuw uit te proberen of eens anders uit te proberen en uit te proberen of.....enz.

Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan. (Confusius, Chinees filosoof)

Moed laat zich op verschillende manieren zien

Soms is moed niet eens wat je denkt dat het is. Want soms verschijnt moed in de vorm van hulp vragen. Velen van ons hebben moeite om hulp te vragen, maar echte moed verschijnt wanneer je je trots inslikt en om hulp vraagt. En vaker wel dan niet, vereist het veel meer moed om hulp te vragen dan om het alleen te doen.


Het ontbreken van angst

Moed betekent op welke manier of in welke vorm ook niet dat er geen angst is als je een uitdaging aangaat die je liever niet zou willen aangaan. Het betekent wel dat je je omdraait, je angst aankijkt en in weerwil ervan toch handelt.

Moed betekent dus niet het ontbreken van vrees; echter, het betekent de confrontatie met die vrees aangaan. Wanneer je het ‘gevecht’ met iets waar je bang voor bent aangaat, ben je verzekerd van garantie op toekomstig succes wanneer je geconfronteerd wordt met iets anders. Immers, dan weet je dat je angst kunt aangaan én overwinnen.

Je kunt dan over je schouder kijken en beseffen dat je bang was, maar dat je niettemin in actie bent gekomen door je angst tegemoet te treden. En daar mag je jezelf best een schouderklopje voor geven.


Ik ben Wilma van Dartel.

Ik sta met een aangeboren gezichtsafwijking regelmatig op het podium. Dat is een unieke combinatie, tenzij jij 10 anderen kunt noemen met eenzelfde uiterlijk die dat ook doen.


Zelf heb ik heel wat angsten doorstaan: angst om te falen, angst om afgewezen te worden, angst voor verlies. Dus ik weet hoe het voelt en wat er bij komt kijken om te worden en te zijn wie je bent. Om te doen wat je het allerliefste doet, in een omgeving die het beste bij je past met mensen om je heen die daarmee resoneren. Sinds ik mijn verhaal in LINDA.163 en tv-programma Geloof en een Hoop Liefde (vanaf 05:05) heb gedaan, word ik door anderen als een powervrouw en rolmodel bestempeld.


Kwetsbaar Krachtig

Daarom werk ik met committed vrouwen* zoals jij aan hoe ze hun eeuwige twijfel, uitstelgedrag, afleidingsmanoeuvres (waar ze een absolute ster in zijn) kunnen doorbreken om relaxter, energieker en in harmonie alle rollen in hun leven te vervullen. En het respect, de erkenning, beloning en waardering te krijgen, die je verdient. Want Kwetsbaar Krachtig = moed = bang zijn en toch doen. En daar word je blijer, gelukkiger en succesvoller van. Persoonlijk. Op je werk. In je ondernemerschap. En dat is de reden waarom ik een wereldwijde community bouw voor 1 miljoen gemotiveerde vrouwen om hun kwetsbaarheid om te zetten in hun sterke kracht. Zodat we met elkaar de wereld een stukje beter maken. Te beginnen in onze eigen omgeving.
*en met mannen die het aandurven

Vergeet niet te vechten voor je dromen. Je moet weten wat je wilt in het leven. Er is maar een ding dat maakt dat je droom onmogelijk wordt: de angst om te falen. (Paulo Coelho)

Mail mij of plan een gratis persoonlijk gesprek met mij in

171 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wilma van Dartel - Kwetsbaar Krachtig

Buitenhaven 

5211 TR  's-Hertogenbosch

KvK: 17274051

BTW: NL001342327B92

​​

0031 (0)628 686 337

wilma@wilmavandartel.nl

CONTACT

NEEM CONTACT MET ME OP!

Door op 'verstuur' te klikken, ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden en het Privacy Statement.

  • Facebook Wilma van Dartel
  • Twitter Wilma van Dartel
  • LinkedIn Wilma van Dartel
  • Instagram Wilma van Dartel
  • YouTube - White Circle

CREDITS

REALISATIE WEBSITE

 Privacy statement | Cookies | Algemene voorwaarden

© 2020 Wilma van Dartel - Free Your Own Hero i.s.m. StndOut.nl