Vragen om je waarden te bepalen

Bijgewerkt: 21 aug 2018

5 vragen die je aan jezelf kunt stellen.5 vragen om je waarde te bepalen

Wat zijn waarden?

Waarden zijn idealen en motieven die als nastrevenswaardig worden beschouwd. Het zijn opvattingen over wat belangrijk voor je is en wenselijk is in je leven. Bekende waarden zijn bijvoorbeeld rechtvaardigheid, betrokkenheid, solidariteit, respect, tolerantie, balans, collegialiteit, dankbaarheid, enthousiasme, vrede, vriendschap, waardering, gezondheid, liefde, geluk. En als je via google zoekt, kun je er nog meer vinden.


Waarden zorgvuldig afwegen

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun waarden. Je hebt er vaak meerdere, de één wat belangrijker dan de andere. Het is ondoenlijk om ze allemaal evenveel waarde toe te kennen. Daar zou om gek van te worden zijn. Maar als je je top 3 waarden weet en er in je leven inhoud aan geeft, dan kom je er een stuk verder mee. Dan neem je gemakkelijker beslissingen. Weet jij wat je top 3 waarden zijn? Het is belangrijk om daar goed bij stil te staan en zorgvuldig af te wegen.  Niet zomaar voor de hand liggende waarden tot je top 3 te benoemen. Voorbeeldje: Velen zijn geneigd om gezondheid op de 1e plaats te zetten. Terwijl ze weinig bewegen, veel junkfood eten, en weinig tijd voor zichzelf nemen om tot rust te komen. Dan heeft gezondheid als hoogste waarde weinig betekenis. Ik weet het, het is geen goed voorbeeld, want gezondheid vinden we allemaal belangrijk. Maar als je gezondheid als hoogste waarde hebt dan leef je er ook naar, dan doe je er alles voor, dan neem je beslissingen die ervoor van toegevoegde waarde zijn. Het is gemakkelijker om beslissingen te nemen zodra je weet wat je waarden zijn.


5 vragen om je waarden te bepalen

Om te bepalen welke waarden voor jou belangrijk zijn, kun je jezelf de volgende 5 vragen stellen:

Wat vind je in een bepaalde situatie belangrijk?
Waar gaat het jou om?
Waar let je vooral op?
Wat moet er goed gaan?
Wat mag er niet misgaan?

Welke van bovenstaande vragen vind je nog niet zo gemakkelijk? Laat het via een reactie onderstaand weten.


Leven naar je top 3 waarden

Mijn eigen top 3 waarden zijn authenticiteit, vrijheid en een verschil maken.. En ja hoor, het ging tijdens mijn laatste functie in loondienst mis, toen ik op deze waarden fors moest inleveren. Omdat ik me in die tijd niet zo bezig hield met mijn waarden. Ben er bijna burn out door geraakt; dat nooit meer! En over authenticiteit gesproken: dat houdt in dat ik mensen soms moet teleurstellen. Om bij mezelf te kunnen blijven. Jarenlang is dat anders geweest. En dan voelde ik mezelf ontzettend in de knel zitten. Ik deed dan de vrijheid om mezelf te zijn tekort. Ik laat dat meer niet gebeuren. Het is gemakkelijker voor me geworden sinds ik weet wat mijn top 3 waarden zijn. Ik richt mij op de positieve kanten van authenticiteit, vrijheid, een verschil maken en wat mij dat brengt. Omdat ik dat uitstraal, kom ik niet meer vast te zitten. En ben ik liefdevoller en gelukkiger. En als ik  dan al iemand teleur moet stellen, dan ligt het er natuurlijk aan hoe ik dat doe. Dat heeft alles met communicatie en de kunst van feedback geven te maken. Daarover een andere keer meer.


Waarden en Free Your Own Hero

Waarden zijn een belangrijk onderdeel van mijn persoonlijke begeleiding en trainingen op weg naar de heldin in jou.Tijdens mijn trainingsprogramma Free Your Own Hero, gaan jij en ik samen aan de slag met jouw waarden. Wil je op een andere manier snel meer weten over hoe je bij jezelf kunt blijven, kom dan naar de EnterTraining ‘Omdat je meer in je hebt dan je nu mag laten zien’*.


Tijdens de EnterTraining* laat ik je zien, horen voelen hoe je op een simpele manier weer bij jezelf kunt komen. Zonder je hele leven overhoop te hoeven gooien. En met waardering voor wat is. Door slechts een aantal piketpaaltjes anders neer te zetten. Als voorbode om te leven naar wat jouw hoogste waarden zijn. Want alleen jij kunt verandering aanbrengen in jouw leven. En door jezelf te mogen zijn, zullen de juiste mensen van je houden om wie je écht bent.


* Jouw investering voor de dag-EnterTraining is € 49,95. Dat is inclusief koffie, thee, water en een heerlijke lunch. Je kunt je alleen online aanmelden en met Ideal betalen. Daarmee is jouw plaats gegarandeerd! Voor meer informatie klik hier.


Reacties zijn meer dan welkom en worden door mij gescreend en beoordeeld op geschiktheid voor plaatsing. Geef het aan als je reactie niet voor openbare plaatsing bedoeld is.  Ik respecteer dat te allen tijden.

284 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wilma van Dartel - Kwetsbaar Krachtig

Buitenhaven 

5211 TR  's-Hertogenbosch

KvK: 17274051

BTW: NL001342327B92

​​

0031 (0)628 686 337

wilma@wilmavandartel.nl

CONTACT

NEEM CONTACT MET ME OP!

Door op 'verstuur' te klikken, ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden en het Privacy Statement.

  • Facebook Wilma van Dartel
  • Twitter Wilma van Dartel
  • LinkedIn Wilma van Dartel
  • Instagram Wilma van Dartel
  • YouTube - White Circle

CREDITS

REALISATIE WEBSITE

 Privacy statement | Cookies | Algemene voorwaarden

© 2020 Wilma van Dartel - Free Your Own Hero i.s.m. StndOut.nl